Andrew Makkinga

Andrew Makkinga

Profiel

Andrew Makkinga was nog maar 17 toen hij als goedlachse, eloquente jongen die genuanceerd zijn perspectieven over wist te brengen nogal begon op te vallen in Het (jongeren) Lagerhuis (VARA).

Sindsdien heeft hij zich ontwikkelt tot een veelzijdig presentator en interviewer en werkt hij alweer 20 jaar voor (de Publieke) radio en televisie. Achter de schermen is Andrew actief als lid van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, naast andere bestuursfuncties die hij met name in de culturele sector vervult.

Er is in zijn werk een hoofdrol weggelegd voor muziek (met twee programma’s op NPO Radio Soul & Jazz en als vaste host van het North Sea Jazzfestival) maar wie denkt dat het daarbij blijft vergist zich. Andrew is minstens zo goed geïnformeerd over tal van politieke en maatschappelijke kwesties en wordt door de diverse talkshows regelmatig gevraagd daarover mee te praten. Als oud-deelnemer aan Het Lagerhuis, presentator van jongeren debatprogramma DeBattle en radioprogramma De Bus is hij een sterke debater.

Mede daarom is hij veelgevraagd moderator en dagvoorzitter, vaak op het snijvlak politiek/maatschappij/cultuur, bij voorbeeld in opdracht van gemeenten, provincies, en ministeries, maar ook voor banken en andere (grote) instellingen. Maar je mag hem zeker ook bellen om een groot concert of feest ronkend aan te kondigen (of dat nu Rock, Soul óf klassiek is).

Twéé dingen heeft hij voor op een hoop vakgenoten. Dat zijn eerste taal het Engels is, dat hij dus oók vloeiend beheerst, komt hem vaak goed van pas. Net als dat zijn internationale achtergrond hem helpt de zaak met nét iets meer afstand te bekijken. En dat is vaak precies wat nodig is.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Curriculum Vitae

Andrew Makkinga (Kampala, 1982) presenteert wekelijks twee radioprogramma’s voor de NTR: Makkinga Meets (waarin hij muzikanten uit binnen- en buitenland spreekt over hun werk) en de muzikale radioshow Andrew eveneens op NPO Soul & Jazz. Recent verscheen een podcastserie De Mengtafel, waarin hij met anderen de invloed van klassieke muziek op andere genres onderzoekt. Op televisie is hij steevast host tijdens het North Sea Jazzfestival, en was bijvoorbeeld presentator De Uitmarkt op de Dam in Amsterdam. Samen met Matthijs van Nieuwkerk en Art Rooijackers presenteerde hij een special over de nalatenschap van Elvis.

Andrew is geboren in Oeganda. Na enige tijd ook in Sudan en Nepal te hebben gewoond, is het gezin Makkinga uiteindelijk neergestreken in Groningen. Na een propedeuse Communicatie aan de Hanzehogeschool aldaar, is Andrew Politicologie gaan studeren aan de UVA in Amsterdam.

Nadat hij als getalenteerd debater was ontdekt in Het Lagerhuis presenteerde hij het televisieprogramma De Battle, en begon hij reportages te maken voor de NTR (toen nog NPS) Radio. Samen met Kees de Koning (Topnotch) en DJ Malvin Wix presenteerde hij uiteindelijk jarenlang het legendarische radioprogramma 3voor12XL. Op televisie was hij regelmatig te gast bij DWDD en Pauw & Witteman, en tegenwoordig Bijv. talkshow M om mee te praten over maatschappelijke en politieke kwesties.

Andrew spreekt vloeiend Engels.

Bestuursfuncties

2020-hedenBestuurslid Voice for Thought
2020-hedenLid RvT Fonds Podiumkunsten
2018-2019Bestuurslid Het Internationaal Vocalisten Concours, Den Bosch
2016-2019Bestuurslid ADE Beats
2014-2017Lid RvT Poppodium Melkweg Amsterdam
2005-2015Oprichtingsbestuurslid Nowhere (productiehuis)
2007-2013Bestuurslid Stichting Museumnacht Amsterdam