Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Profiel

Matthijs van Nieuwkerk mag zich al jaren rekenen tot een van de meest gewaardeerde presentatoren van Nederland. Zijn populariteit dankt hij behalve aan zijn charme, aan groot vakmanschap en een uniek talent om direct tot de essentie te komen. Hij imponeert met zijn grote kennis van zaken op het gebied van sport, cultuur en media en met zijn rijke en razendsnelle taalgebruik. Maar behalve snel, scherp en goed geïnformeerd is hij een gastheer zoals we er maar weinig kennen, met naast een feilloze antenne voor het gemoed van zijn gasten, eveneens oog voor zijn publiek.

Sinds 2009 lopen alle verzoeken aan Matthijs van Nieuwkerk via Julia Wolff Management.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Curriculum Vitae

Van 10 oktober 2005 tot 27 maart 2020 presenteerde Matthijs van Nieuwkerk het televisieprogramma De wereld draait door; dat na een korte periode op NPO3 dé dagelijkse talkshow in de vooravond op NPO1 werd. Het bood een podium aan gasten uit de media, sport, kunst, muziek, literatuur en tal van andere onderwerpen. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren spin-offs van het programma ontwikkeld. Onder meer de De TV Draait Door oudjaars- en jubileumuitzendingen, het muziekfestival De Wereld Draait Buiten en Guilty Pleasures; DWDD University, (oa colleges van professor Robbert Dijkgraaf), de summerschools en het DWDD Pop-Up Museum.

Matthijs van Nieuwkerk was, na o.a. hoofd van de kunstpagina te zijn geweest, op zijn 36e hoofdredacteur van Het Parool. Vervolgens werd hij hoofdredacteur van AT5. Samen met vriend en sportjournalist Henk Spaan richtte hij het literaire voetbal-tijdschrift Hard Gras op. Verder was hij nog even netcoördinator bij de Publieke Omroep. Hij begon voor de televisie te werken bij de VARA: het late night-programma De Gids en met Felix Rottenberg NOVA. Voor de NTR presenteerde hij o.m. TV3; Popquiz à gogo, de TOP2000 (nog altijd elk jaar tussen kerst en oud- en nieuw) en de TOP2000 in concert. Voor de VPRO presenteerde hij samen met Wilfried de Jong 5 jaar lang Holland Sport.

In januari 2021 wordt zijn nieuwe zaterdagavondshow verwacht, uitgezonden door BNNVara.

Onderscheidingen

Holland Sport won in 2006 de zilveren Nipkov Schijf.
De wereld draait door won in 2007 de Gouden Televizier-ring voor het beste televisieprogramma.
Matthijs van Nieuwkerk werd in 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010 genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster (mannelijke televisiepersoonlijkheid van het jaar). Hij won in 2007 de Beeld en Geluid Award voor Televisiepersoonlijkheid van het jaar (voorheen Gouden Beeld). November 2009 ontving hij van het mannenblad JFK de Greatest Man Award.
In 2011 heeft De wereld draait door de Zilveren Nipkovschijf toegekend gekregen.
In 2013 werd Matthijs door Broadcast Magazine uitgeroepen tot omroepman van het jaar.
Bij zijn afscheid van Dwdd in maart 2020 werd Matthijs door het CPNB geëerd met een gouden vriend-van-het-boek speldje. Ook kreeg hij de Zilveren Fonograaf uitgereikt. Met deze prijs eert de NVPI, de branchevereniging voor de Nederlandse Entertainment Industrie, mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziekindustrie.