Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Profiel

Journalist Matthijs van Nieuwkerk was ruim 15 jaar de host van het ongeëvenaarde programma De Wereld Draait Door. Met tomeloze ambitie maakte hij schoonheid en verbeelding toegankelijk voor een over de jaren steeds groter wordend publiek. Veel erkenning kreeg hij voor zijn gastheerschap, groot vakmanschap en een uniek talent om in een gesprek van vaak minder dan tien minuten tot de kern te komen. Hij imponeerde met grote kennis van zaken op tal van gebieden, of het nu sport, cultuur of media is, en met zijn rijke en razendsnelle taalgebruik. Na 15 seizoenen de dagelijkse talkshow De Wereld Draait Door te hebben gemaakt, dat in 2020 tijdens de eerste Corona lockdowns tot een intiem en verstild einde kwam, kwam de nadruk vooralsnog te liggen op -zijn grote liefde- muziek. In zowel de zaterdagavondshow Matthijs gaat door als in het in Parijs opgenomen Chansons!! (samen met Rob Kemps).

Een mediastorm die begon in november 2022 zette op 1 februari 2024 vooralsnog ruw een streep door Matthijs’ werk op televisie, dat hij op het punt stond te hervatten bij RTL.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Curriculum Vitae

Van 10 oktober 2005 tot 27 maart 2020 presenteerde Matthijs van Nieuwkerk het televisieprogramma De wereld draait door; dat na een korte periode op NPO3 dé dagelijkse talkshow in de vooravond op NPO1 werd. Het bood een podium aan gasten uit de media, sport, kunst, muziek, literatuur en tal van andere onderwerpen. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren spin-offs van het programma ontwikkeld. Onder meer de De TV Draait Door oudjaars- en jubileumuitzendingen, het muziekfestival De Wereld Draait Buiten en Guilty Pleasures; DWDD University, (oa colleges van professor Robbert Dijkgraaf), de summerschools en het DWDD Pop-Up Museum.
Vanaf 2021 maakte hij drie seizoenen het muzikale zaterdagavondprogramma Matthijs gaat door en met Rob Kemps twee series van het in Parijs gemaakte ‘Chansons!’.

Matthijs van Nieuwkerk was, na o.a. hoofd van de kunstpagina te zijn geweest, op zijn 36e hoofdredacteur van Het Parool. Vervolgens werd hij hoofdredacteur van AT5. Samen met vriend en sportjournalist Henk Spaan richtte hij het literaire voetbal-tijdschrift Hard Gras op. Verder was hij nog even netcoördinator bij de Publieke Omroep. Hij begon voor de televisie te werken bij de VARA: het late night-programma De Gids en met Felix Rottenberg NOVA. Voor de NTR presenteerde hij o.m. TV3; Popquiz à gogo, de TOP2000 (nog altijd elk jaar tussen kerst en oud- en nieuw) en de TOP2000 in concert. Voor de VPRO presenteerde hij samen met Wilfried de Jong 5 jaar lang Holland Sport.

Onderscheidingen

Holland Sport won in 2006 de zilveren Nipkov Schijf.
De wereld draait door won in 2007 de Gouden Televizier-ring voor het beste televisieprogramma.
Matthijs van Nieuwkerk werd in 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010 genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster (mannelijke televisiepersoonlijkheid van het jaar). Hij won in 2007 de Beeld en Geluid Award voor Televisiepersoonlijkheid van het jaar (voorheen Gouden Beeld). November 2009 ontving hij van het mannenblad JFK de Greatest Man Award.
In 2011 heeft De wereld draait door de Zilveren Nipkovschijf toegekend gekregen.
In 2013 werd Matthijs door Broadcast Magazine uitgeroepen tot omroepman van het jaar.
Bij zijn afscheid van Dwdd in maart 2020 werd Matthijs door het CPNB geëerd met een gouden vriend-van-het-boek speldje. Ook kreeg hij de Zilveren Fonograaf uitgereikt. Met deze prijs eert de NVPI, de branchevereniging voor de Nederlandse Entertainment Industrie, mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziekindustrie.