Ruben Terlou

Ruben Terlou

Profiel

Ruben Terlou (1985) was al bekroond fotograaf en cum laude afgestudeerd arts, toen hij door productiemaatschappij De Haaien werd gevraagd voor een reportagereeks over China, omdat hij óók Chinees sprak en er Mandarijn had gestudeerd - en het land en de cultuur dus goed kende. Het bleek een gouden greep. De VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze en met name Ruben zelf werd met een in dit genre ongekende 1,5 miljoen kijkers dé televisie-sensatie van 2016.

Een bijzonder talent was ontdekt. Ruben zelf wist even niet wat hem overkwam, maar bleef niet lang stilzitten. Inmiddels is een nieuwe televisiereeks in de maak, evenals een boek over China.

We mogen nog veel van hem verwachten. En mócht dat niet lukken (wat ik onwaarschijnlijk acht) krijgt de medische wetenschap er een hyperintelligente en bovendien ongelooflijk aardige leukemie-specialist bij.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Curriculum Vitae

Ruben Terlou (1985) is presentator, documentairemaker, fotograaf en arts. Hij studeerde eerst Mandarijn in China, hierna volgde een studie Algemene Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in 2013 cum laude af als arts. Hierna ontving hij een AMC Graduate School Scholarship voor promotieonderzoek naar leukemie. Als documentair fotograaf was hij actief in Azië en het Midden-Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera en ontving hij de Canon Prijs voor jong talent. In 2016 was hij winnaar van de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek. In zijn VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze (2016), gaf hij een uniek beeld van het huidige China. Hij werkt thans aan nieuwe documentaire- televisie- en fotografieprojecten en schrijft een boek over China.

China: Het Rijk van het Midden

Ruben Terlou maakte voor de VPRO de series Langs de Oevers van de Yangtze en Door het Hart van China.De programmareeks maakte op meer dan een miljoen kijkers diepe indruk. Omdat we, mede door Ruben’s natuurlijke talent voor interviewen plus het feit dat hij vloeiend Chinees speekt, voor het eerst echt in de ziel van de Chinezen en hun land konden kijken. Dat was niet helemaal toevallig: Fotograaf (en arts) Ruben Terlou woonde en studeerde een tijd in China en komt sindsdien zeer regelmatig in het land. In zijn theatercollege zal hij terugkeren bij enkele ‘bekende gezichten’ uit de series, maar ook nieuwe verhalen vertellen.

Het Chinese woord voor China is Zhongguo 中国 en betekent letterlijk Het Rijk van het Midden.
Ruben zal aandacht besteden aan de verschuiving van het economische en geopolitiek zwaartepunt naar het Oosten, en de sleutelrol en hoofdrol die China hierbij inneemt.
Ook wil hij belichten hoe China naar de wereld kijkt. Wie zijn de Chinezen die de wereld van de 21e eeuw vormgeven? Welke rol speelt staatssturing hierin? En hoe doen ze dit? Wat zijn de persoonlijke motieven van de Chinezen? Ook zal hij zijn focus verleggen naar Chinezen buiten hun eigen landsgrenzen. Wat betekent dit voor landen waar de Chinezen neerstrijken? Hoe kijkt de lokale bevolking er tegenaan? En tot slot: wat betekenen deze ontwikkelingen voor ons Westerlingen?

Bekijk hier de Theateragenda

Agenda theatercolleges

HAARLEM - Stadsschouwburg Haarlem
3 februari 2020

ZWOLLE - Schouwburg Odeon
8 februari 2020

HOORN - Het Park
17 februari 2020

ALPHEN AAN DEN RIJN - Theater Castellum
21 februari 2020

DEN HAAG - Koninklijke Schouwburg Den Haag
25 februari 2020

AMERSFOORT - Theater De Flint
29 februari 2020

Voor praktische informatie en kaarten kunt u terecht bij het desbetreffende theater.