Redmond O’Hanlon

Redmond O’Hanlon

Profiel

Hoewel hij vorige eeuw al wereldberoemd werd met zijn reisverhalen*, verwierf Redmond O’Hanlon afgelopen jaren opnieuw roem in Nederland door mee te gaan op de Reis van de Beagle (VPRO, 2009).
Hij werd de held van de serie met zijn prachtige monologen, het rustige voorlezen uit een van de vele (vaak zeer oude) boeken die hij had meegetorst en zijn onmetelijke kennis van Darwin’s Evolutieleer. En niet te vergeten zijn gevoel voor humor en zijn opvallende voorkomen met zijn witte haar en een zeeschip waardige bakkebaarden.
Geen wonder dat televisiemaker Roel van Broekhoven besloot een eigen serie met Redmond op te nemen: O’Hanlons Helden, over ontdekkingsreizigers in de 19e eeuw (VPRO, 2011). In 2013 volgde een prachtig vervolg op deze serie. Redmond geniet er ondertussen van zijn verhalen te vertellen en doet dat veelvuldig tijdens lezingen door het hele land.

De VPRO serie O’Hanlons Helden won in 2012 de Nipkowschijf.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Bibliografie

Redmond O’Hanlon schreef:

  • Into the Heart of Borneo (1984) (Nederlandse vertaling: Naar het hart van Borneo)
  • In Trouble Again (1988) (Nederlandse vertaling: Tussen Orinoco en Amazone)
  • Na de Amazone (1995; verhalen, niet in deze vorm in een Engelse editie verschenen)
  • Congo (1996) (Nederlandse vertaling: Congo)
  • Trawler (2004) (Nederlandse vertaling: Storm)
  • The Fetish Room (2009) co-auteurschap met Rudi Rotthier. Nederlandse vertaling: God, Darwin en natuur.

De serie O’Hanlon’s Helden is op DVD verschenen en nu verkrijgbaar bij o.a. de VPRO (in een prachtige verpakking trouwens). Ook De reis van de Beagle is (in verkorte vorm) op DVD verkrijgbaar.