Joris Luyendijk

Joris Luyendijk

Profiel

Joris Luyendijk (1971) is antropoloog en journalist – en bespeelt in al zijn werk nadrukkelijk beide registers tegelijk: hij is journalistiek antropoloog, zo u wilt. Nieuwsgierig en zorgvuldig bekijkt hij zijn onderwerp van alle kanten – om vervolgens vast te stellen hoe het werkt. Het wonderlijke is dat hij dat doet met onderwerpen waar ogenschijnlijk weinig geheimzinnigs aan is. We horen en lezen er elke dag over – de kranten staan er bol van, You Tube barst uit z’n voegen. En toch: Joris Luyendijk komt met zo’n glasheldere analyse dat het plaatje eindelijk scherp wordt –zoals een afbeelding in een verzameling gekleurde bollen en stippen plots tevoorschijn kan komen, als je kijkt van de juiste afstand.

Dankzij de kristalheldere volzinnen in Dit Kan Niet Waar Zijn lost er in de financiële wereld een rookgordijn op, waar de hele wereld al jaren tegenaan zat te kijken. Joris’ antwoord op dit wonder: ‘nieuwsgierigheid is genoeg’.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Bi(bli)ografie

Het werken als Midden-Oosten correspondent voor (o.m.) het NOS journaal bevredigde Joris Luyendijk niet: veel te veel informatie moest omwille van een snelle, heldere boodschap voor de kijker, worden geschrapt. Er bleef wat hem betreft een té eenzijdig beeld over. Hij schreef na zijn vertrek bij het journaal een boek over de regio waar hij verbleef (en de taal leerde): Het zijn net mensen... Er zijn 300.000 exemplaren verkocht. Het boek werd in 18 talen vertaald en won diverse (internationale) prijzen. Later dook hij in de wereld van de parlementaire journalistiek en schreef met dezelfde haast naïeve nieuwsgierigheid over de ongeschreven wetten van de fluistergangen van de Haagse politiek. Het boekje Je hebt het niet van mij opende vele lezers de ogen – maar werd door collega-journalisten (misschien niet verwonderlijk) tamelijk koeltjes ontvangen.

Zijn tot nu toe spraakmakendste project vestigde zijn naam als onderzoeker-met-een-lange-adem definitief. Voor NRC Handelsblad en The Guardian vestigde hij zich in de Londense City om zich te verdiepen in de bankwereld. Wie werken daar? En hoe kon de crisis nou eigenlijk ontstaan? Zijn columns en aanvullend onderzoek zijn vervat in het boek Dit Kan Niet Waar Zijn (ruim 250.000 exemplaren verkocht; bekroond met de NS publieksprijs 2015).
En met zijn laatste boek/digitale platform Kunnen we praten (over politieke verschillen) heeft Joris wéér een maatschappelijk relevante bestseller in handen.