Harold Hamersma

Harold Hamersma

Profiel

‘De geur van vers asfalt tijdens een noodreparatie op de A4, de schaduwzijde van Leon de Winter, het make up zwart van Inez Weski en de doorlopende wenkbrauwen van het model Lombroso waar laatstgenoemde haar boterham mee verdient.’

Wie Harold Hamersma een wijn hoort beschrijven, begrijpt direct dat hij de clichés schuwt, de gebaande paden graag verlaat en bepaald niet aan de leiband loopt. Eindelijk kun je kennismaken met een wijnkenner die een taal spreekt die inspireert en enthousiasmeert. Zijn devies is: 'Over wijn moet je niet ingewikkeld doen, het wordt immers gewoon door boeren gemaakt'. Wat niet wil zeggen dat je er daardoor minder van zou genieten. Wie Harold een glas wijn ziet drinken weet dat niets minder waar is. En wie hem er vervolgens ook nog over hoort vertellen, weet bovendien dat dat naar meer smaakt.

Harold laat ons wijn zien als een groots klein genoegen dat tegelijkertijd een metafoor is voor een manier van leven. Hij is de man die het begrip wijntertainment heeft uitgevonden door verhalen te vertellen die even aanstekelijk zijn als zijn levensgenieterschap. Na een uurtje, middag of avond met Harold neem je je voor minder te haasten, te geloven in je eigen talent, alleen nog te doen wat je leuk vindt, en vooral om nooit meer vieze wijn te drinken!

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

CV

Harold Hamersma is de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad en Het Parool en mede-oprichter van FoodTube.nl. Ook is hij een veel gevraagd gast op de radio en verschijnt hij regelmatig op televisie, onder andere met zijn eigen programma op 24Kitchen de Wit, Rosé & Roodtrip (maart 2017). Van zijn hand verschenen al meer dan twintig wijnboeken, waaronder Waanzin en Wijnzin (samen met Kamagurka), de DGH; De Grote Hamersma, de meest complete wijngids van Nederland en Wijnreis door Mijn Lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken. Voor de laatste twee boeken werd hij tijdens Gourmand Cook Book Award onderscheiden in Parijs. Daar werd Wijnreis door Mijn Lichaam uitgeroepen tot ’s werelds beste boek over wijn- en gezondheid. Harold is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2013 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in datzelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek. In 2015 werd aan hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Eveneens in dat jaar werd hij opgenomen in de Writers Walk of Fame van Boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Repertoire

  • Onalledaagse lezingen en – proeverijen
  • Wijntertainment
  • ‘Van Wijn Ga Je Zingen.’ Wijntertainment en wijnliederen met cabaretvoorstelling i.s.m. Madelijne Kool, de enige cabaretière met een slijtersvakdiploma.

Quotes uit de pers

‘Hoe aanstekelijk geschreven wijnjournalistiek ook smakelijke woordkunst kan worden.’
Literatuurrecensent Jaap Goedegebuure - Trouw

‘Harold Hamersma is de Johan Cruijff van de wijn (maar aardiger). Hij is de Johannes van Dam van het druivennat (maar schrijft beter). Hij is de Youp van het Hek van de vinologen (maar nog grappiger).’
Peter van Ammelrooy - De Volkskrant

‘Hamersma is een enthousiast wijndrinker en verrijker van de (wijn)taal.’
Maarten Moll - Het Parool

‘Dit boek had ik bedacht willen hebben.’
Nicolaas Klei over Wijnreis door Mijn Lichaam